På dag två i min “Snabba vecka” har vi en enkel Balkan kyckling i ugn med ris! Detta är en rätt som sköter sig självt större delen av tiden. Det enda som behöver göras är att skära upp grönsakerna i önskad form, och steka en liten stund tillsammans med kycklingen. Därefter sköter det sig självt i ugnen! Denna rätt är lite av det nyttigare slaget. När jag känner att jag vill äta något fräscht, som är bra för kosten så lagar jag detta.
Jag får även mycket frågor om utrustningen jag använder till mina recept ganska regelbundet. Jag kommer att, i den mån jag kan, länka utrustningen jag använt för recepten i slutet på varje inlägg!
För 4 personer:
- 2.5 dl sköljt ris
- 2 stora skivade kycklingfiléer eller 3 mindre
- 1 msk kycklingfond
- 1,5 msk grönsaksfond
- 1 tsk vegeta
- 1 tärnade paprikor av valfri färg
- 100g körsbärstomater
- 1 hackad jalapeno (valfritt)
- 2 skivade lökar
- 5 rivna vitlöksklyftor
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk paprikapulver
- ca 3-4 dl vatten (kan behövas mer)
- lite matolja för stekning
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft, alternativt 225 grader över och undervärme.
- Därefter ska grönsakerna stekas på hög värme med kycklingen, så att lite av vätskan från kycklingen avdunstar. Ungefär 3-4 minuters stekning totalt. Alltså behöver inte kycklingen eller grönsakerna få färg.
- Blanda i kryddorna, och fonderna i stekpannan.
- Ta därefter en ugnsfast form och strö ut ditt sköljda ris jämnt fördelat på botten.
- Häll sedan över grönsakerna och kycklingen från stekpannan jämnt över riset. Blanda inte något.
- Häll på ungefär 3-4 dl vatten över kycklingen och riset. Håll utkik i ugnen på om vattnet avdunstat så kan du behöva tillsätta mer vatten. Alla ugnar funkar olika så det är viktigt att hålla utkik!
- Lägg sedan in formen i ugnen tills riset är färdigt. För mig tog det ca. 15-20 minuter. Ta ut formen från ugnen se om vattnet har avdunstat och smaka ett riskorn, har vattnet avdunstat och riset fortfarande är lite hårt, tillsätt en halv deciliter vatten till och stoppa in i ugnen i 5 minuter igen.
- Njut därefter av en enkel Balkan kyckling i ugn med ris!
Om du inte är sugen på just denna rätt så kan du klicka här för att komma till mina ugnsbakade kycklingklubbor med smaksatt ris, också otroligt enkelt att göra!
Glöm inte följa mig på Instagram!
Dagens utrustning:
Stekpanna
Ugnsform (inte exakt min men lik!)
Reklam för Kitchentime ^


Trackbacks/Pingbacks