Detta är en av de sorters pite där jag känner att det blir lika gott att göra med färdig filodeg som att göra egen, detta troligtvis då fyllningen är blöt, men också tekniken bakom det. Här är min tagning på enkel och snabb sirnica. Detta efter många års försök och justeringar.

Recept för en plåt (alltså ugnsplåt) 250g färsk filodeg

  • 250g färsk filodeg
  • 2 dl mjölk
  • 150g smör
  • 400g vitost (gärna krämigare än smuligare)
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde (en till fyllningen och en till att hälla över)
  • ev. salt. Beror på ostens sälta. Smaka osten innan, om den är salt, salta inte fyllningen. Om inte, tillsätt 0,5 tsk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft
  2. Värm mjölk och smör i en skål tills smöret har smält.
  3. Mixa vitost, ägg, ev. salt och 1 dl vispgrädde med stavmixer eller matberedare. Det går också att mosa allt för hand och vispa till men det tar längre tid. Målet är att få till en slät och krämig smet.
  4. Ta filodegsarken och pensla dem med mjölk och smör blandningen. Lägg ut fyllningen på ena långsidan och rulla in den tills den blir en avlång korv.
  5. Antingen så kan man snurra dem till enskilda pite (tänk utseendet av en kanelbulle), eller så kan man likt bilden ovan göra en stor, eller så kan man lägga raka längder på en plåt och på så sätt fylla en hel plåt.
  6. Använd eventuell mjölk och smörvätska och pensla över hela.
  7. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, det ska få en fin yta över hela.
  8. Efter ca 20 minuter eller när allt fått fin färg, ta ut plåten och häll över 1 dl grädde över hela.
  9. Sätt tillbaka i ugnen och stäng av den, låt det vara inne i ca 3-4 minuter.
  10. NJUT! Jag älskar att äta min med tomater med salt bara. Jättegod kombo!