Ni vet mina cinnabons? Dem gjorde succé och jag förstår varför då dem är fantastiska. Nu är det dock dags för the Christmas edition då tiderna närmar sig, då presenterar jag nu mina Christmasbons! Jag har hatat saffran hela mitt liv, aldrig gillat lussekatter riktigt, men här åt jag en hel bulle? Direkt? Och tyckte det var SÅ sjukt gott. Min man stod helt förvånad då jag brukar ta ett bett och kolla om smakerna sitter och bortse från smaken av saffran. Men här fortsatte jag äta bara, haha! Detta är alltså sjukt saftiga saffransbullar med vaniljsmör fyllning och vaniljkräm. Kan det bli bättre än så? Tror inte det. Och det finaste med dessa bullarna? Dem jäser bara en gång.

För en 30×40 form (vilken form man har är valfritt, man kan ta runda springformar, eller två mindre formar. Det beror lite på hur tjockt man skär dem)

Till bullarna:

  • 3 dl ljummen mjölk
  • 0,5 dl kokande vatten
  • 1 pkt saffran
  • 50 g jäst (eller 14g torrjäst)
  • 1,5 dl strösocker + 2 tsk
  • 2 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 12-14 dl vetemjöl (förklarar i receptet)
  • 150g rumstempererat smör

Till fyllningen:

  • 150g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker

Vaniljkrämen:

  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl maizena
  • 3 dl mjölk
  • 25g smör

Gör så här:

  1. Börja med bullarna så dem får jäsa till sig. Häll saffranen i en mortel (om du har, annars en vanlig skål) tillsammans med sockret (2 tsk) och mortla samman det. Har du ingen mortel går det bra att använda baksidan av en träslev eller mosa det lätt med en sked.) Häll över det kokande vattnet och låt stå i 5 minuter,
  2. Smula under tiden din jäst i en bunke och häll i resterande del sockret och den ljumna mjölken. Blanda tills jästen löst sig. Häll i hälften av mjölet samt äggen och rör till en jämn och slät smet.
  3. Häll i vätskan med saffranen, vaniljsockret och resten av mjölet. Börja här med att ha en total mängd av mjöl på 12 dl. Märker du att det är rinnigt och inte alls som en deg, fortsätt sätta i 0,5 dl i taget tills det formar en deg, om den är kladdig så är det ändå okej. bara den håller ihop och du kan röra den snabbt och lätt utan att den fastnar.
  4. Klicka i smöret och arbeta in i degen. Hela degen ska arbetas i 10 minuter i assistent och 15 minuter för hand.
  5. Häll ut degen på en väl mjölad arbetsyta då den är lösare än en vanlig bulldeg.

Förbered snabbt fyllningen:

  1. Blanda samman alla ingredienser i en skål tills det blivit en slät fyllning.

Forma bullarna:

  1. Kavla ut degen till en rektangel med ca 0.75 cm tjocklek.
  2. Bre på fyllningen över hela degen och rulla ihop den snabbt och lätt. Var lätt med fingrarna då degen som sagt är lite lösare än andra degar. Se till att rulla ihop ganska tight.
  3. Skär bullarna i 12 bitar. Jag börjar med mitten, sedan mitten igen, och där efter varje sån bit i 3 bitar.
  4. Lägg dem ner med den skurna sidan uppåt, alltså som du skulle lägga en vanlig kanelbulle i formen. Har du fler formar så placera ut dem jämnt.
  5. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.

Vaniljsåsen:

  1. Separera äggulorna från äggvitorna, ställ äggvitorna åt sidan. Vi behöver inte dem i detta receptet.
  2. Blanda äggulorna med vaniljpulvret, vaniljsockret, sockret och maizenan.
  3. Värm mjölken i en kastrull.
  4. När mjölken blivit varm och nästan börjat sjuda, ta av den från spisen och stå redo med vispen vid äggulorna.
  5. Häll en liten del av den varma mjölken in i äggulorna, ca 0.5 dl och vispa snabbt så äggen inte tillagas.
  6. Häll därefter i lite mer och fortsätt vispa, avsluta med att hälla i resterande delen mjölk i äggulorna och blanda tills allt har löst sig.
  7. Därefter häller du tillbaka blandningen i kastrullen och sjuder på medelvärme tills den tjocknat som en lite lösare vaniljkräm. Ställ åt sidan och låt svalna.

Slutför allt:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll den lätt avsvalnade vaniljkrämen i en spritspåse.
  3. Degen är som sagt ganska mjuk så jag tryckte helt enkelt bara ner spritspåsen i mitten av varje bulle och spritsade in vaniljkräm i alla och lite på toppen också.
  4. Efter dem första 5 minuterna i ugnen, sänk värmen till 170 grader.
  5. Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter om du har använt en stor form som jag, om du använt flera mindre så kan den kräva mindre tid i ugnen.
  6. Pensla alternativt med sockerlag när den kommit ut från ugnen, det är lika delar vatten som socker som fått koka upp. Och låt bullarna svalna innan dem avnjuts för annars kommer vaniljkrämen vara skållhet och bullarna kan dega ihop sig då dem är så saftiga.
  7. Njut!