Nu är det dags för en ny matsedel! Vad roligt att det gick hem hos så många. Det vi kör på denna gången är en Balkan inspirerad matsedel! Denna veckan tänkte jag inspirera av hur en vanlig veckas matlagning med inspiration från Balkan kan se ut hemma hos oss. Och visa hur vi varierar våra måltider i veckan. Nästan alla dessa recept är faktiskt alternativ som kan ätas som matlåda dagen efter, förutom torsdagens och fredagens måltid. Men måtten för Sarma är lite större så den passar alldeles utmärkt att ha i matlåda både torsdag och fredag!

Det är någonting vi väldigt ofta brukar göra för att få variation på våra matlådor, nämligen göra en extra stor sats av middagen vi gör och ha som lunch på jobbet dagen efter, eller till och med två dagar efter ibland. Nu kör vi med veckans matsedel från måndag till fredag, sen önskade ni via min Instagram som ni hittar här att jag skulle leverera flera baktips samt en inköpslista på vad ni behöver för att genomföra er veckohandling. Självklart löser vi det! Tryck på titlarna till veckodagarnas maträtter för att komma till recepten. Efter veckans matsedel och inköpslistan så kommer baktipsen!

Måndag:

Silčići – Minispett i smakrik sås

Tisdag: Enkel Balkan kyckling i ugn med ris

Onsdag: Sarma – Surkålsdolmar från Balkan

Torsdag: Kljukusa

Fredag: Banjalucki cevapi

Ingredienslista:

  • 1 surkålshuvud
  • 500g nötfärs
  • 2 finhackade lökar
  • 3 dl grötris
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk ketchup
  • 1 ägg
  • 1 tsk grillkrydda
  • 2,5 msk vegeta
  • 0,5 dl ajvar
  • 2 tsk paprikapulver
  • vatten
  • 1 msk olja till stekning
  • 0,75 dl olja
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 dl ajvar
  • 0,5 dl ketchup
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vegeta
  • 1 kg nötfärs
  • 7 rivna vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 1 msk finmalen svartpeppar
  • 1,5 dl kolsyrat vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk finmalen svartpeppar
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 msk bikarbonat
  • 500g grytbitar av nöt
  • 5 dl vatten
  • 1,5 msk vegeta
  • 0,5 tsk sambal oelek (valfritt)
  • 3 msk ajvar
  • 3 msk ketchup
  • 2 lökar
  • 2 paprikor
  • tandpetare att trä på köttet och grönsakerna.
  • olja att steka i.
  • eventuellt maizena för redning
  • 3 ägg
  • 3 dl vatten
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • olja till plåten
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 0,5 dl mjölk
  • 1-3 vitlöksklyftor beroende på hur stark vitlökssmak man vill ha.
  • salt efter smak
  • 2.5 dl sköljt ris
  • 2 stora skivade kycklingfiléer eller 3 mindre
  • 1 msk kycklingfond
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 tsk vegeta
  • 1 tärnade paprikor av valfri färg
  • 100g körsbärstomater
  • 1 hackad jalapeno (valfritt)
  • 2 skivade lökar
  • 5 rivna vitlöksklyftor
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • ca 3-4 dl vatten (kan behövas mer)
  • lite matolja för stekning

Veckans baktips:

Världens godaste Cinnabons

Mjölkchoklad cheesecake i glas

Lycka till och glöm inte att följa mig på Instagram!