Alltså vänner, detta är inget skämt. Detta är helt otroligt och livets bästa kombo. Tänk er french onion soup, alltså fransk löksoppa i kombination med saftiga biffar.. = French onion biffar. Det är så gott och såsigt, med en god löksmak. Nej men ni måste testa!
För 4 personer:
- 500g nötfärs/vegfärs
- 5 medelstora lökar
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 1 msk svampsoya
- 1 tsk salt + 1 tsk salt till såsen
- 2 tsk lökpulver
- 2 tsk vitlökspulver
- 2 ägg
- ca 5 dl vatten
- redning
- ca 150g ost
- 50 g smör
- olja till stekning
Gör så här:
- Börja med löken, skiva den i ca 0,5 cm skivor. Om man inte gillar större lökbitar så går det bra att hacka den också.
- Smält smöret i en stekpanna och häll i löken, tillaga på låg värme och rör då och då så att all lök tillagas i samma takt.
- Förbered samtidigt biffarna, häll i nötfärsen i en skål tillsammans med ägg, 1 tsk salt, vitlöken, vitlökspulvret, och lökpulvret, Blanda tills allt blivit jämnt fördelat.
- Forma till biffar och ställ åt sidan.
- När löken mjuknat och börjat bli mörkare i färgen, häll ut löken i en skål och ställ åt sidan så länge.
- Häll i lite olja i botten på samma stekpanna och höj värmen till medelhög.
- Stek biffarna tills dem fått en fin yta och nästan blivit helt tillagade. Dem ska bli färdiga i såsen så de behöver inte vara helt klara.
- Ta ut biffarna och häll tillbaka löken tillsammans med vattnet, häll så även i svampsoya och 1 tsk salt.
- Låt koka upp och blanda i önskad mängd redning och blanda så att såsen tjocknar lite.
- Lägg tillbaka biffarna i såsen låt dem sjuda tillsammans i 4-5 minuter på låg värme.
- Strö över osten/lägg på ostskivorna på biffarna och täck över med lock/folie så att osten smälter. Stäng även av plattan direkt.
- Servera tillsammans med det du tycker om, i mitt fall hade vi en god syrlig vitkålssallad, klyftpotatis och nybakat bröd!