Nu presenterar jag en lyxversion på ett recept jag lagt upp tidigare. 😍Nämligen uštipke med kajmak. Enkelt förklarat är det stekt bröd med en krämig fetaostkräm. Dessa är lite annorlunda men blir fluffigare och har lite mer smak, och kajmaken blir superkrämig!🤩

Ustipke:

  • 2 dl ljummet vatten
  • 3 dl ljummen mjölk
  • 1 tsk salt
  • 50g jäst
  • 12 dl mjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl olja för stekning

Kajmak

  • 150g fetaost
  • 150g rumsvarmt smör
  • 1 dl lätt vispad vispgrädde
  • salt vid behov

Gör så här:

  1. Ta en bunke och börja med att lösa upp jästen i det ljumna vattnet.
  2. Häll i mjölken, ägget, saltet och 4 dl av mjölet tills det blir en smet. Låt stå i 10 minuter.
  3. Häll sedan i resten av mjölet och blanda/knåda till en fin slät deg.
  4. Täck med bakduk och låt stå vid sidan under tiden du gör kajmaken.
  5. Riv fetaosten och smöret i en skål, tillsätt hälften av grädden och mosa och blanda tills det blir en jämn och slät röra. Vik försiktigt ner resten av vispgrädden.
  6. Smaka av och tillsätt salt vid behov. Allt beror på hur salt fetaosten är.
  7. Ställ kajmaken åt sidan och mjöla din arbetsyta för ustipke.
  8. Stjälp ut degen/så mycket som du ska ha av degen på din rikligt mjölade arbetsyta och kavla ut till ungefär 1 cm tjocklek.
  9. Forma antingen med glas eller genom att använda en kniv/degskrapa för att skära det i bitar. Det är så det görs traditionellt.
  10. Täck igen med en bakduk och låt jäsa medan oljan värms upp.
  11. Lägg en stekpanna på plattan och värm upp den till medelhög värme. Jag har 9 som max på min, och har min platta på 6an.
  12. Låt det värmas upp och häll i oljan.
  13. Låt oljan bli varm, du kan ta en liten degsmula och lägga i för att se temperaturen på oljan. Den ska börja fräsa efter några sekunder i oljan.
  14. Stek ustipke på båda sidorna i 2-3 minuter på båda sidor, vänd när dem fått en fin gyllenbrun färg.
  15. Servera direkt med kajmaken om du gjort den. Det är också jättegott att äta med torkat kött, fetaost, poli, Creme fraiche, nutella.. ja vad du än är sugen på. 😍

Glöm inte följa mig på Instagram!