Dessa frasiga, vallmotäckta danska smörfrallor är något av det godaste jag vet. Dem tar lite tid att förbereda men det är så värt det! Dem går även utmärkt att frysa ner och värma upp i ugnen!
För ca 20 st normalstora behöver du:
- 9 dl vetemjöl
- 6 dl kall mjölk
- 50g jäst
- 2 äggvitor
- 1,5 tsk salt
- 1 msk honung
- 50 g smör till degen
- 400g smör till vikningarna
- 2 äggulor + 1 ägg till pensling
- Vallmofrön
Gör så här:
- Smält smöret (50g) tillsammans med honungen. Inget ska koka eller bubbla utan det ska bara smälta. Lägg åt sidan och låt svalna.
- Häll i mjölet i en bunke tillsammans med saltet.
- Lös upp jästen i den kalla mjölken i en separat bunke.
- Häll alla ingredienser ner i mjölet och knåda till en slät deg. Ca 6-7 minuter I köksassistent och 10-11 minuter för hand.
- Platta ut degen lite, lägg den på en bricka och ställ in i kylen i 30 minuter.
- Skiva under tiden ditt smör. Lägg in det i kylskåpet också.
- Ta sedan ut degen och kavla ut den till en stor rektangel, ca 1cm tjock. Se bild nedan.

- Lägg hälften av smöret i mitten av degen.

- Och vik den övre delen av degen över smöret.

- Lägg resterande smör på delen du precis vikt.

- Vik över den nedre delen över smöret.

- Kavla försiktigt degen så att den blir lite mer rektangulär och vik sedan dem långa sidorna mot varandra.
- Kavla till ytterst lite och ställ in i kylen i 30 minuter.
- Ta ut degen och kavla försiktigt ut till en rektangel som vi hade från början. Vik dem långa sidorna mot varandra igen och ställ in i kylen i 20 minuter.
- Kavla nu ut rektangeln igen som sist.
- Dela degen på mitten så att du får två långa sidor, och dela sedan dem i remsor som är så breda som du önskar, mina var ca 7-10 cm.

- Vispa upp äggulorna med ägget och pensla remsorna med äggen. Vik sedan precis som när vi skulle vika in smöret, så övre delen till mitten och nedre delen över den första.

- Låt jäsa under bakduk i 1h.
- Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme eller 220 grader varmluft.
- Pensla med den vispade äggen på toppen och strö över önskad mängd vallmo.
- Grädda i ca 12-17 minuter beroende på ugn. Dem ska ha fått en fin färg överallt!
- Njut! 😍