Paprikor fyllda med en ris och köttfärsblandning i god sås. Detta är ett recept ni verkligen efterfrågat och med all rätt. Det är SÅ gott och mitt recept kan jag ändå säga är ganska svårslaget!
För 6 personer:
- 6 normalstora paprikor
- 500g nötfärs
- 3 dl ris
- 2 lökar
- 3 msk ajvar
- 2 tsk vegeta
- 1 tsk grillkrydda
- 2 tsk paprikakrydda
- 1 ägg
- 2 msk ketchup
- vatten (ca 1,75-2l)
För såsen:
- 0,75 dl raps/solrosolja
- 3 msk vetemjöl
- 2 tsk paprikapulver
- 3 tsk vegeta
- 0,5 dl ketchup
- 1,5 dl ajvar
- 1 tsk grillkrydda
1. Börja med att gröpa ur paprikorna och hacka löken.
2. Skölj riset, koka sedan upp det i lite vatten och låt koka i 2 minuter och häll sedan av riset i en sil och ställ åt sidan.
3. Lägg i alla resterande ingredienser förutom paprikorna och vattnet i en bunke och tillsätt till sist det lätt avslappnade riset.
4. Blanda ihop lätt tills allt är blandat. Överarbeta inte smeten.
5. Fyll paprikorna nästan hela vägen, lämna 0,5 cm då fyllningen expanderar lite under kokning.
6. Lägg dem fyllda paprikorna i en kastrull och häll över vattnet.
7. Låt småkoka i ca 1 h.
8. Förbered sedan såsen.
9. Häll olja i en stekpanna tillsammans med vetemjölet. Låt stekas i 1-2 minuter för att få bort den mjöliga konsistensen.
10. Häll sedan i mjölblandningen medan den är varm i kastrullen med paprikorna, rör runt i delen där det bara är vätska ganska snabbt så att mjölet inte klumpar sig. Rör inte i botten på kastrullen då paprikorna kan gå sönder då.
11. Blanda resterande ingredienser till såsen i en skål och häll i kastrullen med paprikorna.
12. Rör runt lite försiktigt och låt det småkoka i 10-15 minuter till så att alla smaker får sätta sig.
13. Njut av dina punjene paprike!
Glöm inte följa mig på Instagram!
Är du sugen på fler recept från Balkan? Tryck här för att komma till min samling!
Gjorde precis dessa! Såååååå gott!!