Banjalucki Cevapi, det är så fantastiskt gott att det faktiskt är Bosniens nationalrätt. Cevape har serverats i Sverige i många år, bara att av alla dem jag ätit (främst i skolan) så har ingen haft den smaken som dem enligt mig ska ha.
Nu ska jag introducera det för er, autentiska, bosniska, banjalucki cevapi. Som tur är så är dem så lätta att göra!
För en sats:
- 1 kg nötfärs
- 7 rivna vitlöksklyftor
- 2 dl vatten
- 1 msk finmalen svartpeppar
- 1,5 dl kolsyrat vatten
- 1 msk salt
- 0,5 dl olja
- 0,5 msk bikarbonat
Gör såhär:
- Koka upp vatten, peppar, vitlök och salt i en kastrull. Låt svalna helt.
- Häll därefter i den avsvalnade vätskan och det kolsyrade vattnet i köttet och blanda noga.
- Blanda och knåda köttblandningen i 5-10 minuter.
- Ställ in i kylen över natten.
Dagen efter:
- Häll i bikarbonatet, och oljan.
- Blanda så att allt är fördelat.
- Forma dina čevape enligt önskan. Traditionella kallas för ploče. Vilket i princip betyder platta. Det är så jag gjort mina, spritsat ut i rader med 4 st längder per rad. Men det går jättebra att forma dem som små burgare eller järpar också.
- Kyl dem i en timme innan minst.
- Ta ut dem 10 minuter innan stekning/grillning och stek på medelhög värme. Vänd ofta vid stekning och grillning så dem är i rörelse mycket.
- Servera därefter traditionellt med lepine och lök!
Tips:
- En välarbetad köttsmet ger saftiga cevape, så arbeta degen i minst 5-10 minuter.
- När du steker dina cevape och har vänt dem första gången, lägg på ditt bröd och låt det ligga på dina cevape medan dem steks. När du vänder så tar du bort brödet och lägger på det igen. Det är så det traditionellt görs när man får dem nere i Bosnien, då har brödet fått smak av dina cevape och smakar gudomligt!
Är du sugen på fler recept på mat från Balkan? Tryck här så kommer du till alla mina Balkan recept!
Glöm inte följa mig på Instagram!

Hej.
Blev lite nyfiken. Varför ska det vara bikarbonat i smeten, vad gör den för nytta?
Hej! När man tillsätter bikarbonat i smeten så fluffar dem till sig lite vid stekning. Nästan som att dem jäser fast ändå inte. Det bevarar saftigheten på ett otroligt sätt! 🙂 Det är alltid bra att vara nyfiken! 😀
Mums 😀 Måste göras en dag 😀 Bästa jag ätit är i Travnik och Sarajevo.
Hej, undrar bara vad brukar man ha för sås me/dressing? Den och den röda??? Minns vad de heter och är det något du knner till/kan?
Hej, man brukar ha Kajmak till, om du söker på hemsidan så hittar du recept på det. Den röda såsen kan.. Kan det vara ajvar du tänker på? En paprikaröra typ?
Hej nyfiken,vad spritsar du ut dem med?Har tänkt göra egna till helgen 😉😊❤️
Hej! Jag spritsar med en vanlig omönstrad tyll och en spritspåse. Men det går också att forma dem med händerna och sätta ihop, spritsa från en fryspåse med lite högre kvalitet eller att pressa ut det från ovansidan av en delad pet-flaska. I så fall delar man den på mitten och använder delen där korken är och trycker ut smeten från den stora öppningen. Om du förstår vad jag menar. Annars får du gärna skriva igen så förklarar jag! 🙂
Hej,
Varför är det 2 ggr i receptet malet svartpeppar?
Hej!
Vad bra att du lade märke till det! Nu har jag rättat till det!