Degen:

  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 50g jäst 
  • 0,5 tsk finmalen kardemumma 
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 12-14,dl vetemjöl 
  • 125g rumsvarmt smör

Fyllningen: 

  • 250g smör
  • 2,5 dl socker
  • 0,75 msk mjöl
  • 3 tsk vaniljsocker 
  • 2 msk kanel

Gör så här: 

1. Lös upp jästen i den ljumna mjölken. 

2. Häll i sockret, kardemumman och vaniljsockret och för om.

3. Tillsätt hälften av vetemjölet och arbeta in. Skiva det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg in

4. Tillsätt resten av mjölet och knåda degen försiktigt i 10 minuter i maskin och 15-20 minuter för hand.

5. Täck över bunken med plastfolie och låt stå i 20-30 minuter. 

6. Förbered under tiden fyllningen genom att blanda rumsvarmt smör med vaniljsocker, kanel, socker och mjöl. 

7. Kavla ut degen till en stor rektangel. Tänk på att det som är kortsidan ska vikas tre gånger om ni ska göra dem enligt mina former, ska ni göra vanliga kanelbullar så är det inte lika viktigt! 

8. Bre på fyllningen på 2/3 av degen. Alltså lämna 1/3 på toppen (på långsidan) utan fyllning. 

9. Vik delen utan fyllning över mittendelen och sedan den nedre delen över den du precis vikt. Detta kallas för treslag.

10. Skär ut remsor som är ca 1,5-2 cm långa och snurra till önskade former eller rulla till vanliga kanelbullar

11. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och täck över med plastfolie och låt jäsa i ca 1h och en kvart. 

12. Sätt ugnen på 225 grader och koka upp ingredienserna till sockerlagen. Låt koka i 3-4 minuter, ställ åt sidan och låt svalna lite. 

13. Pensla bullarna med vispat ägg, strö på pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter. Håll utkik, dem ska få fin färg men inte för mycket! 

14. Så fort du tagit ut dem ur ugnen, pensla med sockerlagen och låt svalna lätt på galler.