Reklam för Plivit Trade

Nu inför Bajram/Eid är det en klassiker att göra Ruzice, och det är översatt ”rosor” från Bosnien. Det är som en rullad baklava och den är gudomlig!

För en form på 30×20

  • 750g filodeg från Plivit Trade. (1,5 paket)
  • 600g valnötter hackade
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 50g smält smör
  • 200g smält smör
  • Sockerlag:
  • 4 dl socker
  • 8 dl vatten
  • 2 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk citronjuice

Gör så här:

  1. Vik upp filodegsbladen så dem står platta på arbetsbänken.
  2. Blanda dem hackade valnötterna med 1 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker och 50 g smör.
  3. Sätt ugnen på 170 grader över och undervärme.
  4. Strö över blandningen över filodegsbladen och sprid ut så att det finns över hela degplattan.
  5. Rulla med två blad (från högen) från den avlånga sidan inåt. Se till att rulla tight så att det blir en tight rulle.
  6. Ställ rullen åt sidan och upprepa tills fyllningen och degen tar slut.
  7. Börja skära dem i önskad tjocklek, mina var 2-3 cm tjocka ungefär.
  8. Placera dem i en ugnsform som på bild och se till att ha ganska tight mellan dem.
  9. Ta det smälta smöret (200g) och häll över dem. Använd en sked och häll ros för ros.
  10. Täck med aluminiumfolie och sätt in i ugnen i 10 minuter.
  11. Efter dem 10 minuterna, låt den torka ut och få fin färg. Det tog min ugn ca 50 minuter avtäckt men alla ugnar är olika, om den börjar få färg för snabbt, sänk värmen till 150.
  12. Koka under tiden din agda/sockerlag. Blanda vatten, citron, socker och vaniljsocker i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på medelhög/hög värme i 6-7 minuter.
  13. När dina ruzice är färdiga, häll över den ljumna/avsvalnade agdan över dem. Häll inte allt på en gång. Jag brukar använda en soppslev och se till att varje ruzica får en del agda. Det som blir kvar brukar jag förvara i en burk i kylen och hälla på extra någon timme innan servering om dem känns lite torra.