Här har vi ett efterfrågat recept, något som jag alltid köpte i pekara (bageri) i Bosnien, slanci. Slanci är mjuka och fluffiga bröd med en speciell detalj. Ser ni dem vita ränderna på brödet? Det är anledningen till varför den kallas slanci. Det är en saltblandning som gör att det smakar lite salt när man äter dem bitarna. Så, så, så gott!
För 6 st långa slanci:
Brödet:
- 3 dl ljummen mjölk
- 14g torrjäst
- 6 dl mjöl
- 1 tsk socker
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl olja
- 0,5 dl gräddfil
- 1 tsk ättika
Salta ränderna:
- 2 msk mjöl
- 3 msk vatten
- 0,5 msk salt
- 1 krm bikarbonat/bakpulver
Gör så här:
- Börja med att blanda din ljumna mjölk, sockret och jästen i en bunke.
- Häll därefter i olja, ättika, gräddfil, salt, och hälften av mjölet.
- Blanda tills du får en slät smet.
- Tillsätt därefter resten av mjölet och arbeta till en slät och fin deg. 5-7 minuter i köksassistent och 10 minuter för hand.
- Täck över med kökshandduk och låt jäsa i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader över och undervärme eller 225 grader varmluft.
- Ta ut degen och stjälp den på en mjölad arbetsbänk.
- Dela därefter degen i 6 lika stora bitar.
- Rulla den som du skulle göra lussekatter, tills det blir en lång och ganska tunn bit deg. En bra referens är att den ska vara lika bred som den längsta sidan på en standard ugnsplåt (den som kommer till ugnen).
- Lägg dem därefter med jämnt mellanrum på en bakplåtspapperklädd plåt. Dem kommer växa ihop i ugnen men det är meningen.
- Täck plåten med köksduken och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
- Lägg in plåten i ugnen och grädda dem i ungefär 8-12 minuter beroende på ugn. Mina var inne i 9.5 minut prick!
- Under tiden dem gräddas, blanda ihop ingredienserna till dem salta ränderna och lägg dem i en spritspåse eller plastpåse.
- Direkt när du tar ut bröden ur ugnen, klipp av en liten liten topp på påsen och ringla därefter över blandningen på bröden medan dem fortfarande är väldigt varma.
- Låt svalna i 10 minuter och njut av dina slanci!


Hej,
Vilken sorts ättika ska det vara? 10% eller 24%? 🙂
Hej! 12% 🙂