Nu presenterar jag en lyxversion på ett recept jag lagt upp tidigare. 😍Nämligen uštipke med kajmak. Enkelt förklarat är det stekt bröd med en krämig fetaostkräm. Dessa är lite annorlunda men blir fluffigare och har lite mer smak, och kajmaken blir superkrämig!🤩
Ustipke:
- 2 dl ljummet vatten
- 3 dl ljummen mjölk
- 1 tsk salt
- 50g jäst
- 12 dl mjöl
- 1 ägg
- 2 dl olja för stekning
Kajmak
- 150g fetaost
- 150g rumsvarmt smör
- 1 dl lätt vispad vispgrädde
- salt vid behov
Gör så här:
- Ta en bunke och börja med att lösa upp jästen i det ljumna vattnet.
- Häll i mjölken, ägget, saltet och 4 dl av mjölet tills det blir en smet. Låt stå i 10 minuter.
- Häll sedan i resten av mjölet och blanda/knåda till en fin slät deg.
- Täck med bakduk och låt stå vid sidan under tiden du gör kajmaken.
- Riv fetaosten och smöret i en skål, tillsätt hälften av grädden och mosa och blanda tills det blir en jämn och slät röra. Vik försiktigt ner resten av vispgrädden.
- Smaka av och tillsätt salt vid behov. Allt beror på hur salt fetaosten är.
- Ställ kajmaken åt sidan och mjöla din arbetsyta för ustipke.
- Stjälp ut degen/så mycket som du ska ha av degen på din rikligt mjölade arbetsyta och kavla ut till ungefär 1 cm tjocklek.
- Forma antingen med glas eller genom att använda en kniv/degskrapa för att skära det i bitar. Det är så det görs traditionellt.
- Täck igen med en bakduk och låt jäsa medan oljan värms upp.
- Lägg en stekpanna på plattan och värm upp den till medelhög värme. Jag har 9 som max på min, och har min platta på 6an.
- Låt det värmas upp och häll i oljan.
- Låt oljan bli varm, du kan ta en liten degsmula och lägga i för att se temperaturen på oljan. Den ska börja fräsa efter några sekunder i oljan.
- Stek ustipke på båda sidorna i 2-3 minuter på båda sidor, vänd när dem fått en fin gyllenbrun färg.
- Servera direkt med kajmaken om du gjort den. Det är också jättegott att äta med torkat kött, fetaost, poli, Creme fraiche, nutella.. ja vad du än är sugen på. 😍

