Burek, det enklaste sättet att förklara det är köttfärspaj. Något man äter i princip veckovis i Balkan-hem. Man kan göra det lite fortare genom att använda köpt filodeg. Men här visar jag hur man gör min egna.

För 6 personer:

Degen:

  • 11 dl mjöl
  • 2 tsk salt
  • 4,5 dl vatten

För köttfyllningen:

  • 300 g nötfärs
  • 2 medelstora lökar
  • 2,5 tsk vegeta
  • 0,5 tsk finmalen peppar
  • 0,5 dl olja
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

    Extra:
  • Smör till efter ugnen
  • Olja till sammansättning av bureken.

Gör såhär:

  1. Börja med degen. Mät upp mjölet och saltet i en bunke/bunke till köksassistent om du har,
  2. Häll i vattnet och blanda till en jämnt fördelad deg.
  3. Knåda degen för hand i ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin på medelhastighet.
  4. Fördela degen i 5 olika degbollar. Gör dem lite avlånga om du gör bureken på avlångt bord och i runda bollar som du plattar till om du gör pitan på runt bord.
  5. Olja en bricka och lägg på degen.
  6. Olja degen lite ovanpå och plasta in.
  7. Låt vila i minst 40 minuter.

Förbered under tiden fyllningen:

  1. Börja med att hacka löken och strö över med salt.
  2. Låt stå i 5-10 minuter.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen, blanda och låt stå till sig tills du ska använda det.

När det är dags att göra bureken:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg en duk på bordet du ska jobba på. Jag använder alltid ett påslakan som jag har dedikerat till att göra burek.
  3. Mjöla ytan lite.
  4. Ta en deg och dra ut den lätt innan du lägger ner den på bordet. Se instruktion i videon ovan.
  5. börja dra ut lite lätt längs alla sidor. Dra inte för mycket på ett ställe på en gång utan börja med lite överallt sen jobbar du dig runt och drar ut lite i taget.
  6. Skär av de tjockare ytterkanterna till degen.
  7. Skvätt lite olja på degen.
  8. Klicka ut köttblandningen ca 5 cm från kanten på vardera sida av degen. Mängden fyllning varierar efter smak men i min video ser ni hur mycket jag har.
  9. Ta ytterkanterna av degen och ”släng” över köttbiten. Lyckas man fånga lite luft mellan degen och köttet så är det bara bra.
  10. Ta tag i kanterna av duken och luft lite försiktigt så att det börjar rulla ihop sig ungefär till mitten
  11. Gör samma sak på andra sidan och använd en kniv för att dela degen i mitten så du får två långa cylindrar.
  12. Börja rulla ihop vid en ände. Se video för instruktion. Jag visar hur man gör i en stor panna och hur man gör om man vill ha portionsburek istället.
  13. Lägg på en lätt oljad foatm
  14. Skvätt på lite olja och skjutsa in i ugnen tills det fått en fin färg. Ca 20-30 minuter.
  15. Skvätt lite vatten på bureken och lite smält smör direkt när det kommer ut från ugnen.
  16. Njut!