Alltså detta är världens godaste morotskaka. Jag har gjort om den så många gånger och ändrat smådetaljer. Nu är den PERFEKT. Och nu måste ni prova den. Det får ni lova mig. För en sån här morotskaka får man inte gå miste om. Nu är jag färdig med den, det finns inget mer jag kan ändra för att få den bättre!

Detta receptet är för en långpanna med höga kanter.

Morotskakan

6 ägg
5 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1,5 msk bakpulver
3 tsk malen kanel
2.5 dl neutral olja – jag använde rapsolja
5 normalstora finrivna morötter

Glasyren

200g smör
200g färskost – jag använde Philadelphia
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk kanel

Gör såhär:

Kakan:

  1. Börja med att ta ut smöret och Philadepliaosten så att det kommer ner i rumstemperatur.
  2. Skala och riv morötterna på den fina sidan på rivjärnet.
  3. Kläck i äggen i en bunke, tillsätt sockret och vispa tills det är fluffigt. (Då menar jag att när du tror att du är färdig, vispa 5 minuter till. Smeten ska vara nästan vit.)
  4. Sätt ugnen på 160 grader.
  5. Sila i dem torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel) och vik i ingredienserna. Använd inte elvisp längre utan helst en slickepott eller liknande.)
  6. Vik försiktigt i dem rivna morötterna och rapsoljan.
  7. Häll i smeten i bakplåtsklädd långpanna och grädda på varmluft i ca 25 minuter (varierar beroende på ugn så håll koll på kakan. När en sticka kommer ut ren ur mitten så är den klar.)
  8. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.

Glasyren:

  1. Börja med att vispa rumstempererat smör i köksassistent eller med elvisp i ca 3-4 minuter.
  2. Tillsätt 0,5 dl florsocker åt gången och låt maskinen köra igenom sockret och fluffa till sig i ca en minut åt gångerna. Häll även i vaniljsockret och kanelen här.
  3. Börja hälla i Philadelphiaosten lite i taget (tänk att dela förpackningen i fyra omgångar) så att det inte blir för mycket på en gång.
  4. Låt assistenten jobba igenom hela glasyren i 2-3 minuter.

Sammanställning

  1. Bre på glasyren på en svalnad kaka.
  2. Använd sil för att pudra över kanel över kakan (valfritt)
  3. Njut av världens godaste morotskaka.