Zeljanik. En pita fylld med vitost och spenat. Något out of this world med andra ord. Det kan vara lite klurigt att göra pita för första gången med hemmagjord filodeg. Det finns färdig som man kan använda, det blir så klart inte samma sak men det är ett jättebra substitut för en snabb middag. Vill man göra degen själv så har jag en video där jag gör burek (pita med en annan fyllning) som man då kan följa. Den hittar man här. Enda skillnaden är att jag slutat använda olja i själva degen vilket jag gör i den videon, så bortse från det.
För 6 personer:
Degen:
- 11 dl mjöl
- 2 tsk salt
- 4,5 dl vatten
Fyllningen:
- 150g hackad spenat
- 150g fetaost
- 2 ägg
- 2 dl creme fraiche
- 1,5 tsk salt
Avslutningsvis: - 2 dl matlagningsgrädde
- 2 dl mjölk
- 2 dl creme fraiche
Gör såhär:
- Börja med degen. Mät upp mjölet och saltet i en bunke/bunke till köksassistent om du har.
- Häll i vattnet och blanda till en jämnt fördelad deg.
- Knåda degen för hand i ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin på medelhastighet.
- Fördela degen i 5 olika degbollar.
- Olja en bricka/tallrikar och lägg på degen, olja degen lite ovanpå och plasta in.
- Låt vila i minst 40 minuter.
Förbered under tiden fyllningen:
- Smula fetaosten i en bunke
- Tillsätt creme fraiche, spenat, ägg och blanda runt. Vänta med saltet till precis innan du ska börja med dina pite.
Nu är det är dags att göra pitan:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg en duk på bordet du ska jobba på.
- Ta en deg och dra ut den lätt innan du lägger ner den på bordet.
- Börja dra ut lite lätt längs alla sidor. Dra inte för mycket på ett ställe på en gång utan börja med lite överallt sen jobbar du dig runt och drar ut lite i taget.
- Skär av de tjockare ytterkanterna till degen.
- Klicka ut spenatblandningen ca 5 cm från kanten på vardera sida av degen.
- Ta ytterkanterna av degen och ”släng” över fyllningen. Lyckas man fånga lite luft mellan degen och fyllningen så är det bara bra.
- Ta tag i kanterna av duken och luft lite försiktigt så att det börjar rulla ihop sig ungefär till mitten
- Gör samma sak på andra sidan och använd en kniv för att dela degen i mitten så du får två långa cylindrar.
- Börja rulla ihop vid en ände.
- Lägg på en lätt oljad plåt/form
- Skjutsa in i ugnen tills det fått en fin färg. Ca 20-30 minuter.
- Häll över mjölken och grädden på plåten och lägg tillbaka i ugnen i ca 5-10 minuter
- Bre på crème fraiche och salta lite.
- Njut!
Jag fick ut två plåtar pita av detta i så fall fördela mjölken och grädden på båda. Eventuellt lite mer vätska. Den ska bara bli blöt, inte vara vätska så att det täcker den.