För 4 personer:

  • 4 större lökar
  • 500 g nötfärs
  • 2,5 dl tvättat ris
  • 3 tsk vegeta 
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk lökpulver 
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 msk ajvar + 1 dl
  • 0,5 dl ketchup + 1 msk 
  • 1 ägg 
  • ca 7 dl vatten
  • 2 msk maizena

Gör så här: 

  1. Förkoka riset i 2 minuter på hög värme och låt svalna.
  2. Skala lökarna och skär ett litet snitt på ena sidan. Dra försiktigt av så många lager med lök som möjligt, brukar bli 2-4 st per lök. Lägg lagrena i kokande vatten i 2-3 minuter, ta ut och låt svalna.
  3. Värm ugnen på 200 grader.
  4. Hacka resterande lök i små bitar. 
  5. Häll köttet i en bunke och tillsätt 1 tsk av vegetan, saltet, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 1 tsk paprikapulver, 2 msk ajvar, ägg, 1 msk ketchup och den finhackade löken. Blanda till en jämn fyllning. 
  6. Fyll lökarna som nu svalnat med fyllningen och lägg dem i en ugnsfast form med höga kanter. 
  7. Blanda såsen, 2 tsk vegeta, 1 tsk lökpulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk paprikapulver, 1 dl ajvar, 0,5 dl ketchup och maizena. Blanda till en jämn smet. Tillsätt sedan lite vatten i taget tills det blir en jämn sås. 
  8. Häll såsen över lökarna och täck formen med aluminiumfolie.
  9. Lägg formen i ugnen och tillaga ca 30 minuter. Ta sedan ut dem och vänd. Tillaga 15 minuter till utan aluminiumfolie. 
  10. Direkt när dem kommit ut från ugnen, häll på såsen på varje sogan, smaka av och njut!