För 4 personer:
- 4 större lökar
- 500 g nötfärs
- 2,5 dl tvättat ris
- 3 tsk vegeta
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk lökpulver
- 2 tsk vitlökspulver
- 2 tsk paprikapulver
- 2 msk ajvar + 1 dl
- 0,5 dl ketchup + 1 msk
- 1 ägg
- ca 7 dl vatten
- 2 msk maizena
Gör så här:
- Förkoka riset i 2 minuter på hög värme och låt svalna.
- Skala lökarna och skär ett litet snitt på ena sidan. Dra försiktigt av så många lager med lök som möjligt, brukar bli 2-4 st per lök. Lägg lagrena i kokande vatten i 2-3 minuter, ta ut och låt svalna.
- Värm ugnen på 200 grader.
- Hacka resterande lök i små bitar.
- Häll köttet i en bunke och tillsätt 1 tsk av vegetan, saltet, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 1 tsk paprikapulver, 2 msk ajvar, ägg, 1 msk ketchup och den finhackade löken. Blanda till en jämn fyllning.
- Fyll lökarna som nu svalnat med fyllningen och lägg dem i en ugnsfast form med höga kanter.
- Blanda såsen, 2 tsk vegeta, 1 tsk lökpulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk paprikapulver, 1 dl ajvar, 0,5 dl ketchup och maizena. Blanda till en jämn smet. Tillsätt sedan lite vatten i taget tills det blir en jämn sås.
- Häll såsen över lökarna och täck formen med aluminiumfolie.
- Lägg formen i ugnen och tillaga ca 30 minuter. Ta sedan ut dem och vänd. Tillaga 15 minuter till utan aluminiumfolie.
- Direkt när dem kommit ut från ugnen, häll på såsen på varje sogan, smaka av och njut!