Här har vi en riktig goding hörni! En sjukt saftig vaniljlängd med mycket vaniljsmak! Den går sjukt snabbt att göra, endast en jäsning

För en längd:

  • 2 dl ljummen mjölk
  • 25 g jäst (eller 7g torrjäst)
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 75g rumstempererat smör

Till fyllningen:

  • 150g rumstempererat smör
  • 0.5 dl ljust muscavadosocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk maizena/potatismjöl

Valfritt:
– Sockerlag att pensla (koka 1 dl socker med 1 dl vatten i 4-5 minuter på medelvärme för att pensla över)
– Pärlsocker

Gör så här:

Vi börjar med degen.

  1. Häll din ljumna mjölk och sockret i en bunke. 
  2. Smula därefter i din jäst och rör om tills det lösts upp.
  3. Tillsätt vaniljsocker, hälften av mjölet och arbeta ihop till en jämn smet.
  4. När du sedan fått en smet, tillsätt ditt ägg, resten av ditt mjöl och blanda ihop till en lite kletig deg. 
  5. Klicka därefter i ditt rumstempererade smör och arbeta degen i minst 10 minuter på låg hastighet i maskin eller 15 minuter för hand. Är degen forfarande lite kletig när du jobbar för hand, strö lite mjöl på arbetsytan (inte för mycket), om du jobbar i köksassistent låt den vara lite kladdigare till utbakningen.
  6. Stjälp därefter ut degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel med ungefär 0.5-1 cm tjocklek.
  7. Blanda ingredienserna till fyllningen och bre på hela degen.
  8. Rulla ihop det som du skulle med vanliga kanelbullar och skär igenom mitten på längden. Alltså inte det vanliga hållet man skär så det blir bullar utan genom den långa sidan. Då får du två halvcirklar.
  9. Sätt ihop degen vid toppen lite lätt och snurra degen runt sig själv så det bildar en spiral. Det viktiga är att den sidan med fyllningen är uppåt mot dig och den släta sidan är neråt.
  10. Flytta försiktigt ut den på en plåt med bakplåtspapper, täck över med plastfolie och låt jäsa i 30-45 minuter.
  11. Medan det jäser, sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 220 grader över och undervärme)
  12. Ta av plasten, häll på pärlsocker om så önskas och grädda därefter den ugn tills den fått en fin och jämn färg. Det tog mig ca. 17 minuter i min ugn men håll koll på färgen på längden. 
  13. Ta ut plåten och pensla med sockerlag om så önskas, i så fall direkt när den är från ugnen. Låt svalna och NJUT!