Ni vet luftiga baguetter, frasiga, men mjuka inuti. Mild och god smak.. Ja det är receptet på dessa! Så goda och förvånansvärt enkla att göra!
För 6 st 30 cm baguetter:
- 7 dl ljummet vatten
- 50g jäst/14g torrjäst
- 14 dl mjöl
- 1,5 msk salt
- 4 msk olja
- 0,5 tsk socker
- flingsalt att strö över (valfritt)
Gör så här:
- Lös upp jästen och sockret i vattnet.
- Häll i oljan, hälften av mjölet och arbeta ihop till en lös smet.
- Tillsätt därefter saltet och resterande mjöl och arbeta till en slät deg. Ca 10 minuter i köksassistent på medelhastighet eller 15 minuter lite hårdare knådning för hand.
- Täck över bunken och låt dem jäsa i 40 minuter på ett varmt ställe. Jag brukar förvärma min ugn på 40 grader, stänga av 5 minuter innan degen ska in och låta degen jäsa där inne. Det går alltid lite snabbare.
- Stjälp ut degen på mjölat bakbord, knåda inte den utan dela degen i 6 bitar.
- Forma till dem till baguetter och lägg på en mjölad bakplåtspapperklädd plåt. Jag drar ut dem lite lätt och vrider dem så att dem får det fina mönstret sen. Ena kanten rullas uppåt och andra neråt. Så blir det en snurrad baguette!
- Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30-40 minuter.
- Förvärm under tiden ugnen till 275 grader.
- Grädda dem i ugnen i ca 10-12 minuter, dem ska ha fått en fin färg över hela och låta ihåliga när man knackar på dem.
- Låt svalna oövertäckta på galler och njut av dina luftiga baguetter!
Ska göras på måndag.