Ni vet när man går på restaurang och får varma kuvertbröd och fluffigt smör innan förrätten? Jag älskar det brödet och jag älskar det smöret! Här får ni se mitt absolut bästa recept på kuvertbröd.
För ca 30 kuvertbröd:
- 1 påse torrjäst
- 0,5 tsk socker
- 6 dl ljummet vatten
- 1,5 tsk ljus sirap
- 1,5 dl silat grahamsmjöl
- 12 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- vetemjöl till utbakning
Gör såhär:
- Häll upp det ljumna vattnet i en stor skål.
- Häll i jästen och sockret.
- Häll i det siktade grahamsmjölet, sirapen och saltet och blanda samman.
- Tillsätt 5 dl av mjölet och blanda i 5 minuter i köksassistent eller 10 minuter för hand.
- Tillsätt ytterligare 3 dl och blanda i 2-3 minuter i köksassistent och 5 min för hand.
- Tillsätt resterande mjölet (4 dl).
- Blanda ihop degen, den är lite kladdig, men det ska det vara.
- Låt jäsa i 20 minuter.
- Strö ut ca 1 dl vetemjöl över arbetsytan.
- Ta ut degen från bunken och försök att inte ta sönder luftbubblorna som bildats under jäsningen.
- Dra ut degen försiktigt till en rektangel med ca 2 cm tjocklek.
- Mjöla med ca 0.5 dl på ovansidan och täck över med bakduk i 20 min till.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela kuvertbröden i önskade storlekar. Det är helt upp till en själv men jag gjorde ca 5×5 cm.
- Lägg försiktigt på en bakplåtsklädd plåt och grädda i 10-20 minuter. Tills dem fått lite färg, färg på undersidan och låter ihåliga när man knackar på dem.