Om ni är sugna på en snabb lunch så kan jag rekommendera denna Balkan lunchen som jag har ätit sedan barnsben. Nämligen Kljukusa. Det är som en tunnare, lite krispigare ugnspannkaka med en god och krämig vitlökssås. Åh, gott!

För 4 personer

Smeten:

  • 3 ägg
  • 3 dl vatten
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • olja till plåten

Såsen:

  • 2,5 dl creme fraiche
  • 0,5 dl mjölk
  • 1-3 vitlöksklyftor beroende på hur stark vitlökssmak man vill ha.
  • salt efter smak
  1. Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Lägg in en plåt så den värms upp.
  2. Vispa 3 ägg i en bunke.
  3. Häll i mjöl, en dl i taget och blanda mellan.
  4. Häll i lite vatten i taget och blanda.
  5. Salta smeten
  6. Ta ut plåten ur ugnen, häll olja på plåten så det täcker botten med ett ganska bra lager. cirka 0,5 dl.
  7. Häll i smeten direkt efter oljan och vinkla plåten lite lätt så att smeten sprids lite.
  8. Lägg in plåten i ugnen på 200 grader, jag har varmluft men över och undervärme fungerar också.
  9. Grädda i ugnen tills det fått fin färg över hela.
  10. Under tiden, blandar vi ihop såsen
  11. Häll i creme fraiche, mjölk och salt i en bunke.
  12. Riv ner vitlök i såsen och smaka av med salt.
  13. Ta ut plåten ur ugnen och riv så det är i normalstora bitar att äta. Ca 3×3 cm
  14. Servera din kljukusa i djup tallrik och ringla över sås.