Här har vi Bosniska Klepe. Det kan länkas samman både med dumplings, ravioli, osv. Enkelt sagt är det fylld deg som man traditionellt kokar. Men idag ska jag visa ett nytt sätt att göra dem. Nämligen stekta och ångade, mums!

För 4 personer behöver du:

För degen:

  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl ljummet vatten

För fyllningen:

  • 250 g nötfärs
  • 1 finhackad lök
  • 1 tsk vegeta
  • 2 krm finmalen svartpeppar
  • 1 msk rapsolja

För såsen:

  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150g smör
  • 1 tsk paprikapulver

Gör så här:

  1. Lägg i alla ingredienserna till degen i en bunke och arbeta till en smidig och relativt mjuk deg.
  2. Plasta in degen och lägg i kylskåpet medan du förbereder fyllningen.
  3. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan i ca. 5 minuter.
  4. Mjöla din arbetsyta, ta ut degen från kylskåpet och dela den i 4 bitar för att ha det lite enklare att kavla.
  5. Mjöla degen och kavla ut den rektangulärt/fyrkantigt till tjockleken på en lasagneplatta. Inte så tunn att du kan se igenom men inte heller tjockare än 3 mm.
  6. Skär degbitarna till rutor på 3×3 cm. Lägg i lite mer än en halv tesked fyllning per klepa och slut ihop kanterna till en “degboll”. Gör så med resten av dina klepe och degbitar.
  7. Lägg dina klepe på en oljad stekpanna med botten ner. Alltså inte delen där du knutit ihop änden och fyll stekpannan med så många du kan. Du kan behöva göra det i fler omgångar.
  8. Stek dem på medelhög värme tills du ser att dem fått en fin gyllenbrun färg på botten.
  9. Häll i ca 0.5 dl vatten i stekpannan och lägg på locket. Sänk värmen till medel-låg och låt dem ångas i 5 minuter.
  10. Ta ut och servera direkt med såsen och paprikasmöret. Vitlöken river du i en skål tillsammans med den turkiska yoghurten, mjölken och saltet. Smöret smälter du och lägger i paprikan precis innan du ska hälla över det på dina klepe.

Du serverar det genom att lägga klepe på botten, yoghurtsåsen och sedan paprikasmöret på. Detta är en av mina favoriträtter någonsin, och jag längtar tills ni testar den!