Dessa ostgifflar eller kiflice har jag lärt mig av min mormor. Dem är beroendeframkallande och helt fantastiska! Det smakar som det godaste lilla brödet du kan tänka dig, men med fyllning av en god ost. Vill man inte ha ost i så kan man skippa det. Det sista steget med att pensla bröden med smör och salt gör all skillnad i världen, så skippa inte det! Smaken blir fan-ta-stisk!
- 800g mjöl (ca 12-13 dl)
- 2 tsk salt
- 2,5 dl rapsolja
- 50g jäst
- 1 msk socker
- 4 äggulor
- 5 dl ljummen mjölk
- ca 300g fetaost eller keso
- ca 75g smör för att pensla och salt.
- Lös upp jästen och sockret i den ljumna mjölken.
- Häll i hälften av mjölet och blanda till en jämn smet.
- Tillsätt oljan, äggulorna och saltet och rör om.
- Tillsätt lite av det resterande mjölet i taget tills du får en mjuk deg, den ska inte vara jättekladdig men inte heller för fast.
- Dela därefter till fyra bollar och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Mjöla arbetsytan och kavla ut en boll i taget till en rund cirkel. Ca 0,5 cm tjock.
- Skär upp till 8 ”slices” och skeda ut smulad fetaost eller keso vid den bredaste delen och rulla det ifrån dig mot spetsen.
- Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och upprepa med resten.
- Sätt ugnen på 225.
- Låt gifflarna jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Grädda i ugnen i 10-13 minuter eller tills dem fått fin färg.
- Ta därefter ut dem ur ugnen och pensla med smält smör och strö över salt.
- Till sist, njut av dina kiflice!
Glöm inte följa mig på instagram!