Här har vi en vegansk rätt som ni efterfrågar länge, nämligen grah. Detta är som en soppa/gryta med bönor som vi äter väldigt ofta i Bosnien. Den är sjukt god och samtidigt väldigt enkel!
Detta receptet räcker till 2 personer, jag skriver inom parantes hur mycket ni ska ha för 4 så blir det enklare för er!
Ni behöver:
– 4 dl borlottibönor
– 1 tsk bikarbonat
– 1,25 l vatten
– 5 rivna vitlöksklyftor
– 2 finhackade/rivna gullökar
– 1,5 l vatten (1,5l)
– 1,5 msk vegeta + mer för att smaka av i slutet
– 2 tsk paprikapulver, 2 tsk lökpulver, 1 tsk vitlökspulver
– 5 msk olja + 2,5 msk vetemjöl
Gör såhär:
1. Börja med att hälla i bönorna i en kastrull och hälla över kallt vatten (1,25 l) och bikarbonat. Låt det koka upp och koka i ca 2-3 min.
2. Skölj ut vattnet och fyll på med nytt (1,5 l) kan behöva tillsättas mer under tiden. Låt det småputtra på medelvärme
3. Direkt när vattnet hällts över, tillsätt löken och vitlöken i vattnet och tillsätt vegeta.
4. Låt koka tills bönorna är klara (inte hårda men inte så att dem trillar isär, färdigkokta helt enkelt. ca 45 minuter men beror helt på bönorna, vissa är hårdare och vissa är mjukare. ( tillsätt mer vatten om det behövs, det ska finnas ca 3-4 cm vatten över bönorna)
5. Sänk värmen och ta fram en stekpanna, häll i oljan och låt den värmas upp lite (på 6/9) innan du tillsätter mjöl. Rör om tills klumparna löst sig och det börjat bubbla, det ska inte vara för tjockt eller för löst.
6. När du låtit mjölet ”stekas” lite i oljan (ca 1 min), ta av från pannan och häll i kryddorna paprika, lökpulver ocj vitlökspulver. Rör om och häll i kastrullen med bönorna.
7. Låt sjuda ca 4-5 minuter på låg värme, smaka av, krydda eventuellt till lite med vegeta och servera!
Tips!
Man kan också skära ner lite sudzuk eller torkat kött under tiden det kokar för att det ska få en rökig smak!