Bosniska lepine är tveklöst det svåraste jag någonsin gjort i köket. Varför? För att traditionellt görs lepine i en vedugn eller i stenugn så dem tillagas på ett helt annat sätt än dem kan göra i våra Svenska ugnar. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag gjort dem i alla fall 20 gånger och att ingen av dem blivit riktigt rätt. Dem har blivit goda, absolut! Men det har inte smakat lepine. Förrän idag. Idag smakade det så nära Bosnien jag kunnat komma på tre år och det kändes fantastiskt! Nu sitter jag här en timme efter att jag färdigställt receptet för att dela med mig av det till er.

För 6 st lepine:

  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 pkt färsk jäst/torrjäst
  • 2.5 dl raps/solrosolja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk socker
  • 8.5 dl mjöl + 2 msk (varav ca 1.5 dl är till utbakningen)

Gör så här:

  1. Ta en bunke och häll i hälften av det ljumna vattnet, jästen, sockret och dina 2 msk mjöl. Rör runt tills det löst upp sig. Det behöver inte ha löst upp sig helt men så gott det går.
  2. Låt vätskan sitta på en varm plats i ungefär 15-20 minuter. Det ska ha bubblat upp till 4-5 gånger den ursprungliga storleken. Tiden beror lite på hur varmt man har det hemma. Jag förvärmde min ugn på 40 grader, stängde av den och lät det sitta där i. Då krävdes det bara 12 minuter.
  3. Häll under tiden resterande mjöl (alltså 7 dl då 1.5 dl är till utbakningen) i en stor bunke tillsammans med saltet.
  4. Häll därefter i den jästa vätskan i mjölet, tillsammans med det resterande vattnet hälften av oljan (0.75 dl) och saltet.
  5. Blanda väl tills allt är en slät smet och fortsätt röra med träslev i någon minut för att utveckla lite glutentrådar.
  6. Låt degen jäsa övertäckt på ett varmt ställe i 30 minuter. För min del var det åter igen i en avstängd ugn som varit förvärmd till 40 grader.
  7. Ta ut degen och häll över resten av oljan (0.75 dl)
  8. Blanda degen lätt så att oljan blandas i lätt. Knåda inte utan stretcha degen. Dra upp den och vik den över sig själv om och om igen tills det inte finns någon pöl av olja kvar utan degen är lite glansig.
  9. Lägg över degen på mjölad arbetsyta (1 dl mjöl ungefär) och dela den i 6 lika stora bitar.
  10. Vik in kanterna mot mitten tills undersidan är slät och förslut toppen så att du får en slät lepina.
  11. Vänd på den och låt de jäsa på en mjölad arbetsyta i 40 minuter (där kan du använda 0.5 dl om det behövs)
  12. Förvärm under tiden ugnen till 300 grader.
  13. Förflytta dina lepine försiktigt till en bakplåtspapperklädd form.
  14. Tryck på dem lätt med fingrarna för att platta till dem lite och få en lite ojämn yta. Här kan man också ta baksidan av en kniv och trycka ner tre linjer åt ett håll och tre linjer åt det andra för den klassiska “lepina looken” men det är inget måste!
  15. Låt dem jäsa i ytterligare 15 minuter.
  16. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills dem fått en gyllenbrun färg.
  17. Låt svalna (gärna på galler) och njut!

Glöm inte att följa mig på Instagram!

Är du sugen på fler recept från Balkan? Tryck här!