Dessa Birria tacos slår överlägset dem vi äter som standard i Sverige, ja självklart tar dem längre tid att göra, men dem är helt magiska och något av det godaste jag ätit i mitt liv!
För 8 portioner:
- 1kg valfritt kött, vi hade oxlägg men högrev passar också bra. Köttet ska vara i tjocka skivor eller i stora tärningar annars behöver man koka det längre
- 3 normalstora lökar
- 2 tomater
- 1 röd paprika
- 7 vitlöksklyftor
- ca 3 msk mildare chiliflakes/gochugaru
- 1-1,5l vatten
- 1,5 tsk salt (salta mer vid behov)
- 2 tsk paprikapulver
- 1 msk lökpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- ca 1 msk olja för brytning
- 1 lagerblad
Tillbehör:
- ost, lök, tomat, gräddfil, salsa etc.
Gör så här:
- Bryn köttet och grönsakerna på hög värme i olja.
- Tillsätt vatten, hela tomaten, hela lökarna, hel urkärnad paprika, hel skalad vitlök, salt, paprikapulver, lök och vitlökspulver, chiliflakes/gochugaru i en kastrull.
- Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt sjuda i 1 timme och 15 minuter ungefär.
- Ta ut grönsakerna och mixa dem i en blender och häll tillbaka in i såsen och köttet. Ta bort lagerbladet.
- Låt sjuda i ytterligare 1-2 timmar. Köttet ska falla isär när man trycker på det med en gaffel.
- Koka upp grytan i några minuter tills såsen tjocknat.
- Ta köttet och ”mosa” det så att du inte har hela köttbitar utan som pulled beef, häll tillbaka ner i såsen, smaka av och det är färdigt!
- När du ska ”montera” din taco, sätt en stekpanna på medelhög värme, lägg i en skvätt olja och doppa ditt tacobröd i såsen, och sedan direkt i den heta stekpannan, ta ut en del av köttet ur såsen och lägg på brödet, häll på lite av såsen, och ost.
- Vik över tacon och stek på båda sidorna tills det fått lite yta.
- Servera med såsen som köttet kokat i (man brukar doppa tacon i såsen) salsa, valfria grönsaker och gräddfil hade vi också.
- Njut av dina Birria Tacos för detta är next level!