Här har vi en rätt jag vuxit upp med, som min mamma gjort sedan jag var liten men med min egna touch. Detta är perfekt till matlådor och var med i helgens matlådesöndag! Nu kommer receptet så du kan göra det till middag eller som mealprep inför matlådorna.
För biffarma:
- 500g nötfärs
- 1,5 tsk vegeta
- 0,5 tsk peppar
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 0,5 tsk spiskummin
- 2 ägg
- Olja och smör till stekning
För såsen:
- 0,75 dl rapsolja
- 4.5 msk vetemjöl
- 3 msk tomatpuré
- 0,75 dl ketchup
- 1 tsk sambal oelek (valfritt)
- 4 msk ajvar
- 1 msk lökpulver
- 5 dl varmt vatten
- 1,5 tsk vegeta
- 1 tsk grillkrydda
Gör såhär:
- Häll i köttet i en bunke, tillsätt vegeta, ägg, peppar, spiskummin, lökpulver, vitlökspulver och blanda lätt tills allt är fördelat.
- Forma biffar och stek/grilla dem på medelhög värme i lite smör och lite olja tills dem fått fin yta och blivit genomstekta.
- Ställ åt sidan och nu ska vi göra såsen. Förbered en kastrull.
- Häll i all olja kastrullen och tillsätt mjölet i kastrullen, rör runt och stek i 1-2 minuter.
- Häll i tomatpuré och stek i 1-2 minuter.
- Häll i ketchup, ajvar, ev sambal oelek, och kryddor i kastrullen och rör om.
- Häll i hälften av vattnet, för snabbt för det tjocknar fort. Häll sedan i lite vatten i taget och rör runt tills det är klumpfritt och en slät sås smaka av med salt och peppar
- Lägg i biffarna igen och låt puttra lite tills såsen tjocknat till önskad konsistens.
- Servera med ris, pasta, potatis eller potatismos!