Här har vi en rätt jag vuxit upp med, som min mamma gjort sedan jag var liten men med min egna touch. Detta är perfekt till matlådor och var med i helgens matlådesöndag! Nu kommer receptet så du kan göra det till middag eller som mealprep inför matlådorna.

För biffarma:

  • 500g nötfärs
  • 1,5 tsk vegeta
  • 0,5 tsk peppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 2 ägg
  • Olja och smör till stekning

För såsen:

  • 0,75 dl rapsolja
  • 4.5 msk vetemjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,75 dl ketchup
  • 1 tsk sambal oelek (valfritt)
  • 4 msk ajvar
  • 1 msk lökpulver
  • 5 dl varmt vatten
  • 1,5 tsk vegeta
  • 1 tsk grillkrydda

Gör såhär:

  1. Häll i köttet i en bunke, tillsätt vegeta, ägg, peppar, spiskummin, lökpulver, vitlökspulver och blanda lätt tills allt är fördelat.
  2. Forma biffar och stek/grilla dem på medelhög värme i lite smör och lite olja tills dem fått fin yta och blivit genomstekta.
  3. Ställ åt sidan och nu ska vi göra såsen. Förbered en kastrull.
  4. Häll i all olja kastrullen och tillsätt mjölet i kastrullen, rör runt och stek i 1-2 minuter.
  5. Häll i tomatpuré och stek i 1-2 minuter.
  6. Häll i ketchup, ajvar, ev sambal oelek, och kryddor i kastrullen och rör om.
  7. Häll i hälften av vattnet, för snabbt för det tjocknar fort. Häll sedan i lite vatten i taget och rör runt tills det är klumpfritt och en slät sås smaka av med salt och peppar
  8. Lägg i biffarna igen och låt puttra lite tills såsen tjocknat till önskad konsistens.
  9. Servera med ris, pasta, potatis eller potatismos!