Bajram/Eid närmar sig med stormsteg och därför tyckte jag att denna måndagsmorgon var ett ypperligt tillfälle för att dela mitt recept på baklava! Jag har testat olika sorters baklava och kan nu säga att detta är min favorit!
För 1 form på ca 25×30 cm
- 2 paket färsk filodeg (2x500g)
- 800g hackade valnötter
- 1 msk vaniljsocker
- 50g smält smör + 400 g smält smör
- 0.5 dl socker
För sockerlagen: - 8 dl vatten
- 3.5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk citronjuice
Gör så här:
- Blanda valnötterna med sockret, vaniljsockret och smöret (50g) i en skål.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg 2 filodegsblad på botten. Skär dem så att dem passar formen.
- Strö ut en liten av nötblandningen över hela filodegen. Så det finns lite nötsmulor över degen.
- Lägg på ett blad till och upprepa processen tills du har slut på nötter och deg. Alltså ett blad – nötter osv.
- Avsluta med 2 blad filodeg.
- Skär försiktigt ut rutor i degen och häll på smöret (400g) så det kommer genom skårorna som du precis skurit. Jag använder en sked och skedar ut över alla skåror.
- Sätt in i ugnen på 175 övertäckt i 10 minuter och sedan avtäckt i ca 1h – 1,5h eller tills baklavan torkat ut och har fått lite färg.
- Koka under tiden upp sockerlagen, häll i alla ingredienser och koka upp. Låt puttra i 7-8 min. Låtsvalna.
- När baklavan fått färg, ta ut den och sleva direkt över den ljumna sockerlagen över baklavan. Häll inte allt på en gång utan börja med hälften, resten går att spara vid sidan om och fylla på dagen efter t.ex. Den ska inte vara dränkt men varje bit ska ha fått sockerlag på sig. Om man gillar den blötare kan man fylla på med mer. Lite av en smaksak.
- Ta en form som du kan trycka ner baklavan med och lägg över. Låt stå i minst 1-2 h innan den äts.
Sockret 0,5 dl när ska det i?
Ska den stå i ugnen på 175 grader i 1,5 h ?